Když si v obchodě kupujeme těstoviny, většinou se řídíme podle ceny, a ty nejlevnější, ať už jsou to kolínka, špagety, mušličky, nebo nudle do polévky, jsou vyrobené z klasické bílé mouky, ze které se vyrábí klasické bílé rohlíky, chléb apod. Na trhu je ale spousta dalších variant těstovin, jsou sice o něco dražší, ale výživově mnohem hodnotnější.
mašle a špagety
Těstoviny z bílé mouky– nejen pro ty, kteří se snaží zhubnout, ale pro všechny z nás jsou nevhodné, a ničím vlastně našemu zdraví neprospívají, právě proto, že jsou vyrobené z klasické bílé mouky, stejně jako bílé pečivo, jsou nutričně chudé a navíc mají vysoký glykemický index. Mají vysoký obsah rychle stravitelných škrobů, které tělo zpracuje okamžitě, a právě to způsobuje přibírání na váze.
tagliatelle těstoviny
Právě proto už jsou na našem trhu těstoviny celozrnné a další druhy, jejich konzumací prospějeme svému zdraví mnohem více, lidé, kteří drží dietu snadněji zhubnou, chuťově jsou takřka stejné jako těstoviny z bílé mouky, jen si budeme muset něco málo připlatit, ale na druhou stranu, co bychom pro své zdraví neudělali.
Těstoviny z tvrdé pšenice (semolinové)– jsou vyrobené z pšeničné krupice (semoliny), která je umleta z kvalitní tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice. Semolinová mouka se používá nejen na výrobu kvalitních těstovin, ale také se z ní připravují pšeničné kuskusy, chalvy či bulgury. Semolinové těstoviny i jiné produkty ze semoliny obsahují velké množství lepku, proto se nehodí pro bezlepkovou dietu. Semolinové těstoviny jsou chutnější, mají hezčí barvu, nerozvařují se, a i po uvaření si dlouho uchovávají svou pevnou strukturu. Mají také vyšší nutriční hodnotu, která je dána větším podílem minerálů, bílkovin, vlákniny a vitamínů (především skupiny B). Obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek záleží na stupni vymletí mouky. Jejich výhodou je i nízký glykemický index, který znamená, že se po konzumaci semolinových těstovin pomaleji zvyšuje hodnota krevního cukru. Tělo tak nemá potřebu shromažďovat cukry do zásoby a nedochází tak k přibírání na váze.
penne na talíři
Na trhu jsou však k dostání i další druhy: celozrnné žitné těstoviny, kukuřičné těstoviny, pohankové těstoviny – tyhle těstoviny jsou asi tou nejzdravější variantou, jen každému nemusí chutnat, na pohanku u nás ještě nejsme tolik zvyklí, ale za vyzkoušení rozhodně stojí, vyzkoušet můžete také rýžové těstoviny, které známe v podobě čínských nudlí, pokud chcete zvolit tuhle variantu, vyberte si rýžové těstoviny z celozrnné rýže, ty klasické jsou vyráběné z rýže bílé, což je srovnatelné s těstovinami z bílé mouky.